Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2017 17:34 - Древните лечебни свойства на тамяна
Автор: botalifebulgaria Категория: Други   
Прочетен: 426 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Историята ни казва, че още във древен Вавилон, са се изгаряли почти 60 000 кг тамян годишно за осъществяване на традиционни ритуали. По-късно е документирано, че трима мъдреци, влъхвите, носят като дар за раждането на малкия Исус наред със злато и смирна и тамян. Маслото от тамян са го ценяли повече от златото. В Библията се споменава за тамяна като краля на маслата. Древните лечебни свойства на маслото от тамян са добре документирани и са направили тази смола известна и до днес, като нещо повече от скъп ароматен подарък.

В продължение на векове, в практиката на Аюрведическата медицина, тамян се е използвал за лечение на рани, хормонални проблеми, артрит и за пречистване на въздуха. В много култури, например арабските и в страни като Индия, Сомалия, Етиопия, маслото от тамян се ползва ежедневно и до днес. Хората го палят в къщите си, за да носи добро здраве на обитателите, а запален вечер – да прочисти дома.

Ползи от маслото от тамян

Тамян (Boswellia carterii, Boswellia Serrata, и други видове Boswellia), както и техните основни масла, носят много и различни терпени, босвелиеви киселини и други химически вещества, които са с различни здравословни ползи. Най-известна е босвелиевата киселина (BAS) в тамяна.

Учените твърдят, че босвелиевата киселина притежава мощната сила да промени имунната система. Лечебните ползи от тамяна традиционно са насочени към противовъзпалителните му свойства, по-точно към борбата с възпаленията в организма, като част от по-ефикасна имунна система.

Друга обещаваща полза от маслото от тамян е неговата способност да унищожава ракови клетки, за което се говори много през последните години. В направени проучвания маслото от тамян показва противоракови свойства и способност да намалява много различни видове ракови клетки.

Учените все още изследват какъв точно е механизмът, поради който маслото от тамян е толкова полезно за хора болни от рак. Те предполагат, че това това се дължи на Бета-елемен – терпен, който се съдържа в маслото от тамян и има способността да преминава през кръвно-мозъчната бариера. Бета-елемен е моноциклично съединение от класа на елеманните сесктерпеноиди, органични съединения,  известни с мощните си антиоксидантни свойства.

Мемориъл Слоун Кетъринг Център – Институт за борба с рака в Ню Йорк посочва:

„Бета-елемен е съединение, което се намира и в растения като целина, мента и много други, които се използват в традиционната медицина. Въпреки това, чистата форма на бета-елемен не се използва като хранителна добавка и много пациенти с ракови заболявания предпочитат да използват билки с високо съдържание на бета-елемен за лечение. Терпенът бета-елемен показва предотвратяване на растежа на раковите клетки в лабораторни условия. Изследвания, направени при пациенти с рак показват, че бета-елемен може да подобри качеството им на живот. Не е ясно обаче дали билките, които съдържат бета-елемен притежават същите ефекти както маслото от тамян. Необходими са още изследвания.“
Някои учени твърдят, че количеството на бета-елемен, което се съдържа в маслото от тамян и смирна, е изиграло ключова роля при хора преборили рака.

Нека да разгледаме по-подробно как и защо бихме могли да използваме маслото от тамян в нашето ежедневие.

1. Засилва на имунната система
Имунната система е сложна и невероятна, тя си взаимодейства с всяка друга система в тялото на човека за превенция и борба с болестите. Един от основните механизми на имунната система за защита на тялото са белите кръвни клетки (WBC, левкоцити) или лимфоцитите – вид  бели кръвни клетки, които участват при формирането на защитните реакции на организма. Като са част от имунната система те помагат на организма да се бори с различни микроорганизми и патогени. Циркулират в кръвта и могат да достигнат до всяка част на тялото, в която се е развила инфекция.

Възпалението е другия компонент на имунната система.То е реакция на тялото в опита му да защити от увреждане тъканите и клетките от всевъзможни патогенни фактори. Възпалението е имунният отговор на организма.

Резултатите от едно изследване, публикувано във Phytotherapy Research, показва как тамянът въздейства на имунната система на мишки и това ни дава представа за имунния отговор и на нашия организъм. Когато мишките получават орално 1-10 mg тамян, нивото на тяхната имунна система многократно се стимулира, като това включва:

• Производство на цитокини (интерферон гама, интерлефкин-4 и некрозен туморен фактор-алфа). Цитокините са нискомолекулни регулаторни белтъци или гликопротеини, които взимат участие в регулираното развитие на имунните клетки.
• Забавена свръхчувствителност (началните 24 часа се забавят до 48 часа). Свръхчувствителността може да се дължи на различни причини и заболявания, вкючително на приема на някои лекарствени вещества.
• Повишени имуноглобини (IgG и IgM). Ниските нива на имуноглобини са признак за имунодефицит.
• Подобрени взаимодействия между T-клетките (CD4/CD8, които са обикновено ниски при AIDS пациенти). T-клетките или T-лимфоцитите играят основна роля при клетъчния имунитет.
Множество области на имунната система се регулират под въздействието на тамян.

2. Борба с болката и възпалението
Имуномодулатори. Красотата на имуномодулаторите е, че те могат да стимулират една непроизводителна имунна система, позволяваща да се развиват заболявания и същевременно да балансира една свръхпродуктивна имунна система, позволяваща да се появявят възпаления, които често стават болезнени, хронични и изтощаващи.
Чрез регулиране на възпалението, маслото от тамян се явява мощен инструмент не само за остри заболявания, но и за хронични и автоимунни заболявания като болест на Крон, ревматоиден артрит, улцерозен колит и бронхиална астма. Метаболитните проблеми са свързани с възпалението и дори когато тези хронични състояния не са проблем, възпалителното заболяване продължава да е налице и е необходимо неговото предотвратяване.
Възпалителните заболявания често са болезнени, в това отношение тамянът може да помогне и облекчени болката. В Оманската култура традиционно тамянът се използва за болки в мускулите, чревен дискомфорт и артритна болка.
През 2014 г. изследователи от Оман, държава в Югозападна Азия, тествали есенциално масло и екстракт от тамян, за да потвърдят действието им при болка и да ги сравнят с това на аспирина. От различните тествани препарати, маслото от тамян показало най-силно устойчиви резултати срещу болка – с над 50%, както в ранната, така и в късната фаза. Изследователите заключават: “Настоящото проучване предостави научна обосновка за аналгетичните свойства на етеричните масла, екстракти и различни подфракции, получени от смолата на Boswelia, като по този начин потвърждава използването му в традиционните народни лекарства и други продукти и така допринася за подпомагане развитието на аналгетичните свойства на биоактивните природни вещества. ”

3. Предотвратяване и въздействие срещу рака
Въпреки че знаем, че различните форми на тамяна (етерични масла, екстракти, чиста смола и т.н.), имат потенциал за борба с рака, то тамянът е обект на още много проучвания и изследвания.
Настоящи изследвания показват анти-мутагенни и апоптотични (програмирана клетъчна смъртна) способности на тамяна. Въпреки, че резултатите са направени от лабораторни тестове и все още трябват изследвания, за да се види как най-добре се възпроизвеждат тези резултати при активен рак при хората, показаните резултати засега си остават. Изследователите установяват, че босвеличните киселини са “цитотоксични за раковите клетки на яйчника при фармакологично приемливи концентрации” и “могат да формират основата на нова противоракова терапия за рак на яйчниците, вероятно заедно с конвенционалната химиотерапия”.
Продължават да се правят изследвания, които показват такъв ефект и при рак на пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, кожата, стомаха и панкреаса.
За тези, които са добавили масло от тамян към своята антиракова програма, ползите могат да надхвърлят антитуморните ефекти. Конвенционалното лечение често изисква третиране, което може да бъде по-болезнено и трудно, отколкото симптомите на самия рак. Понякога пациентите с рак на мозъка имат оток в главата, наречен церебрален оток, след като техните тумори са били отстранени. Стероидното лечение е често срещано, но също така е свързано с трудни странични ефекти и усложнения. Тамянът показва забележителни ефекти именно срещу този конкретен проблем. През 2011 г. едно клинично проучване, оценяващо 44 индивида, наблюдава ефектът на маслото от тамян като средство при церебрален оток. При 60% от пациентите отокът е намален със 75% или повече. Заключителните бележки препоръчват да се предпише масло от тамян за мозъчен едем при тези обстоятелства и да се избягва стероидната терапия.
За подобна препоръка, отнасяща се за промяна в протокола за лечение, обаче трябва да се направят много повече изследвания. За съжаление, тъй като ракът е смъртоносно заболяване с ограничения във времето, възможността да се прилагат ефективни лечения, чрез тествания за ефикасността на алтернативни лечения, прилагане на контролни изследвания и адаптиране на приложението и дозата, всичко това представляват етични пречки. Така че, докато конкретните отговори дойдат, ясно е, че потенциалът и свойствата на тамяна съществуват. С малко или никакви странични ефекти, свързани с етерично масло от тамян, нямаме много да губим, но можем да спечелим, когато той стане част от нашето ежедневие или когато го добавяме към конвенционалните протоколи за лечение на рак.

Препоръки: Независимо от противоречията по отношение лечението на рак, маслото от тамян, според много изследователи, играе мощна роля в имунитета, възпалителния контрол, облекчаването на болката и противораковия потенциал, и това го прави необходима добавка, която трябва всеки да има в къщи “само за всеки случай”.
Аромолампи и масаж също са полезен начин за използването му.

Някои съвети за ефективенначин на употреба на маслото от тамян:

– Смесва се 1 капка тамян с 2 капки масло-носител по ваш избор и се нанася директно върху тумора.

– Вземете 1 капка тамян с 100 мл вода сутрин след ставане и вечер, непосредствено преди лягане.

– Като алтернатива можете да разредите маслото от тамян, като смесите 1 капка с 1/2 ч.л. мед, кленов сироп или кокосово масло.

– Поставете 1 капка в растителна капсула и вземете с храна.

© Превод и редакция за Боталайф България:
Доц. д-р Павлина Симеонова




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: botalifebulgaria
Категория: Други
Прочетен: 17968
Постинги: 32
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031