Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2017 17:25 - Четири ползи и начини за употреба на етеричното масло от розмарин
Автор: botalifebulgaria Категория: Други   
Прочетен: 326 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 „Що се отнася до розмарина, оставил съм го да покрие целите ми градински стени не само защото пчелите много го харесват, но и защото той е билка, свещена за запомнянето, следователно и за приятелството, а едно клонче от него на нашите бдения и по надгробните ни камъни служи за символ, макар и без думи.“

~ Сър Томас Мор (1478-1535)

Хората обичат розмарина като подправка към картофи и пилешко, но всъщност той е много повече от една готварска добавка. Rosmarinus officinalus е бил свещеното растение за почти всички народи от древността – египтяни, евреи, гърци, римляни.

Розмаринът е вечнозелено леснодостъпно средиземноморско растение и присъствието му в народната медицина през вековете не е изненадващо.

Древните народи са използвали розмарина за най-различни цели като:
• Проясняване на съзнанието
• Успокояване на храносмилането
• Облекчаване на болки в мускулите

В наши дни, поради силните си антисептични свойства, розмаринът често се използва и в продукти за кожата и косата. Като много други древни лекове, розмаринът е обект и на съвременни проучвания.

Може ли розмаринът да лекува рак?

Въпреки че за сега има само ин витро проучвания (проучвания чрез изследване на клетки в блюдо на Петри), учените смятат, че етеричното масло от розмарин помага за превенция и лечение на много линии от ракови клетки. Най-важните от 30-те съставки на етеричното масло са: алфа-пинен, борнеол, камфен, камфор, вербенон и борнилацетат. Интересното в случая е, че нито едно от тези химически вещества, разглеждано поотделно, не се свързва със способността на розмарина да се бори с тумори. Изследователите твърдят, че взаимодействието на тези съставки по между им придава истинските лечебни свойства на етеричното масло от розмарин. Това изследване е публикувано в списание “Molecules” след ин витро оценка на антибактериалното действие и токсикологичните свойства на етерично масло от R. officinalis L. в сравнение с ефектите на отделните компоненти: алфа-пинен, бета-пинен, и 1,8-цинеол. Според проучването:

„Етерично масло от R. officinalis L. има антибактериално действие, подобно на това на алфа-пинен и малко по-добро от това на бета-пинен, докато 1,8-цинеолът има най-слабото антибактериално действие. Етеричното масло от R. officinalis L. показва най-висока цитотоксичност към три вида човешки ракови клетки. Неговите стойности на концентрацията на инхибиране 50% (IC50) по SK-OV-3, HO-8910 и Bel-7402 бяха съответно 0.025‰, 0.076‰ и 0.13‰ (v/v). Цитотоксичността на всички тези проби по SK-OV-3 беше значително по-висока от тази по HO-8910 и Bel-7402. Като цяло етеричното масло от R. officinalis L. показва по-ефективно въздействие в сравнение с отделните негови компоненти в антибактериалните и антиканцерогенните тестови системи като това въздействие е до голяма степен концентрационно зависимо.“ (1)

Четири от най-съществените ползи на етеричното масло от розмарин

Освен ефект на забавен растеж на ракови клетки и разпространение на възпаления, розмаринът има и ефекти, благоприятни за по-ежедневните ни нужди. Ето четири начина за благоприятното влияние на розмарина в ежедневието ни.

1. Спомага за растеж на косата

Розмаринът, със стимулиращото си за скалпа действие, е средство против сух скалп и пърхот, помага също и за ускоряване растежа на косата. Някои учени твърдят, че действа против косопад и побеляване на косата.
Франсеск Касадо Галсера е патентовал лосион за коса и скалп (US 6447762 B1), който включва смес от розмарин, хмел и тинтява. Той разкрива, че тази смес стимулира (2):
• Нов растеж на косата до към 22%
• „Бърз“ растеж на косата
• Подобряването на здравето на скалпа чрез микроциркулация
• Заглаждането на косата
• Здравината на косата, като води до намаляване на косопад при къпане.
Маслото от розмарин може да се използва при обикновено изплакване на косата с оцет или домашно създадени рецепти за заздравяване на скалпа и за подобряване растежа на косъма.

2. Стимулира паметта

„Ето розмарин – той е за спомен. Моля те, любов моя, помни.“
~ Офелия („Хамлет“ на Уилям Шекспир)

Розмаринът е бил известен векове наред като „подправката за спомен“. Древногръцките мислители са го използвали, за да запаметяват важни информации, а сведения за способността му да подобрява паметта са били възпявани в поезията през вековете. Списанието “International Journal of Neuroscience” публикува проучване, в което се потвърждават тези факти и в съвременната наука.
На един научен експеримент, проведен от Университета Нортумбрия в Нюкасъл със 140 участника и една контролна група, е изследвано въздействието на ароматерапията с розмарин и лавандула, за контролиране на когнитивните функции. Ето заключенията относно лавандулата и нейните успокояващи свойства:

„ Лавандулата доведе до значително понижаване на действието на работната памет, както и до нарушения на времето за реакция при изпълняване на задачи, базирани както на паметта, така и на концентрацията.“ От друга страна, като стимулатор на паметта, „розмаринът доведе до значително подобрение на цялостното качество на действие на факторите на главната и вторичната памет.“
С други думи, лавандулата отпуска и успокоява участниците, докато розмаринът повишава бдителността им и провокира запазването на паметта. (3)

Резултатите получени от този род изследвания с розмарин за подобрено внимание и запаметяване, бледнеят в сравнение с тези проведени във връзка с болестта на Алцхаймер. Едно изследване публикувано в списание “Psychogeriatrics”, извършва оценка на ефектите от ароматерапия върху 28 възрастни хора, страдащи от деменция, като голяма част от тях също са диагностицирани и с болестта на Алцхаймер. Предписани са им инхалации с масла от лимон и розмарин сутрин, а с лавандула и портокал вечер. С помощта на множество тестове и форми за анализ се заключава: „Пациентите демонстрираха значително подобрение в личната ориентация без каквито и да било вредни странични ефекти“. (4)

3. Поддържа черния дроб и жлъчния мехур

Най-важната функция на черния дроб е да детоксикира организма, но поради високите нива на токсини, на които сме изложени ежедневно, на него му е нужна малко помощ.
Розмаринът традиционно се употребява за облекчаване на проблеми с храносмилането и стомашно-чревния тракт. (5) Освен че поддържа черния дроб, розмаринът има също така и невероятни пречистващи свойства. Този факт се потвърждава от изследвания, проведени в Индия, където се установява, че растението помага на организма да увеличи производството на жлъчка и да подобри нивата на ензимите на чернодробната плазма. Когато тези процеси са инхибирани, разграждането на мазнините и детоксикацията са също инхибирани и се увеличава рискът от диабет тип 2.

Когато черният дроб, жлъчният мехур и стомашно-чревният тракт функционират правилно, хранителните вещества се абсорбират по-лесно и токсините от тялото се освобождават по-бързо. Това допринася за баланса и здравето на целия организъм.

4. Помага за намаляване на нивата на кортизол

Във Факултета по дентална медицина към университета „Мейкай“ в Япония са провеждани изпитания, при които се наблюдават нивата на кортизол в слюнката само 5 минути след вдишване на масло от розмарин и лавандула. Участващите 22-ма доброволци и 2-те етерични масла постигнат отлични резултати. „Хормонът на стреса“, кортизол, не само бил намалял значително, но и прочистването от свободни радикали също се увеличило. (6) Така че маслата помагат за превенция от стрес и за заличаване на ефектите от предишна стресова преумора.

Начини на използване на маслото от розмарин:

Маслото от розмарин, очевидно е безопасно и ефективно. То има ползи, които могат да бъдат реализирани по различни начини. Ето някои начини за използването му:
• За ароматерапия – Добавяйте по 5 капки от любимия ви разтвор, който по принцип трябва да съдържа четири унции (1 унция = 0.283 мл) течност.
• В хранителния режим – Разтворете 1 капка в чаена лъжица мед, кленов сироп или кокосово масло.
• В готвенето – Когато се нуждаете от розмарин, добавете1-2 капки, за да усетете невероятния вкус!
• Нанасяне върху кожата – Насладете се и почувствайте антиоксидантното и антисептично действие на маслото върху вашата кожа, но преди да го нанесете се погрижете да е добре разтворено с масло-носител (кокос, бадем или жожоба).

Бележка относно конвулсии и хипертония

Тази част е най-трудна за разгадаване, тъй като почти няма проучвания на тази тема през последните години и единствените статии всъщност са практически случаи. (7, 8) Въпреки това почти във всички блогове по темата се казва, че розмаринът е противопоказен за епилептици и хора предразположени към конвулсии.

Според ароматерпевтът Лорън Бриджес, майка на болно от епилепсия дете, този проблем е бил изопачаван от митове и от правене на прибързани заключения:

„Накратко казано, доста от списъците с масла, които могат да предизвикат конвулсии, които витаят навсякъде, не са нито точни, нито са показателни за рисковете и опасностите. Никой от тях не дава обяснение за видове или хемотип, които в този случай са важни. Що се отнася до списъка с масла, които могат да причинят конвулсии, бих се консултирала с труда на експерта по безопасност при употребата на етерични масла Робърт Тисеран, но само с разбирането, че този списък по никакъв начин не описва всички рискове поради характера на епилепсията и други видове конвулсивни разстройства.“

Същото важи и за хипертонията. По думите на експерта Тисеран: „смята се, че няма случаи на противопоказания, на което и да било етерично масло при хора с високо кръвно налягане. След внимателно изследване на доказателствата по-горе, аз също се позовавам и на по-скорошно проучване, което потвърждава, че четирите „Масла на Валнет“ не представляват риск. Липсата на конкретни доказателства е достатъчна причина, за да престанем с тази илюзия.“ (9)

Ако споменатите по-горе проблеми ви притесняват, моля, преди да използвате маслото от розмарин, да се консултирате с вашия лекар!

Превод за Боталайф България: Снежина Енчева

Редакция: доц. Павлина Симеонова




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: botalifebulgaria
Категория: Други
Прочетен: 18018
Постинги: 32
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930