Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2017 12:14 - Как да използваме етерични масла при животни?
Автор: botalifebulgaria Категория: Други   
Прочетен: 605 Коментари: 0 Гласове:
0



 Едно нещо, което съм научила за собствениците на домашни любимци е, че те са готови на всичко, за да поддържат здравето на любимците си. Постоянно ме питат как етеричните масла могат да се използват при животни, но аз специализирам в проучванията с хора. Поради тази причина реших да проведа специална сесия от въпроси и отговори с моята добра приятелка, Д-р Джанет Рорк, която знае всичко, свързано с домашните любимци и етеричните масла!

По време на онлайн конференцията Essential Oils Revolution 2 имах привилегията да интервюирам ветеринарят, специалист по етерични масла, Джанет Рорк за предимствата и недостатъците на ароматерапията при животни и тук ви предоставям най-добрите откъси от нашия разговор.

1. Какво трябва да знаят собствениците на домашни любимци за етеричните масла?

Етеричните масла (ЕМ) са липидни разтворими летливи ароматни съединения с висока концентрация, които се дестилират от растения. Важно е да се отбележи, че не всички етерични масла се създават по един и същ начин. Когато се колебаете дали да използвате етерично масло покрай любимците си, трябва внимателно да проучите качеството му.

Било ли е тествано от трета страна? Счита ли се за ЕМ с лекарствена цел, което е безопасно за локална и вътрешна употреба? Много ЕМ на днешния пазар са така наречените „масла с козметична цел”. Въпреки че на техните етикети пише, че са „100% чисти”, те често съдържат разредители или други вещества в добавка към ЕМ в тях, които са токсични за малки животни като котки и кучета. Тези трябва да се избягват. Ако не сте сигурни в качеството на маслото, което купувате, най-добре се консултирайте с експерт, като например местния ви ветеринар. Ако на етикета пише „само за ароматна употреба”, най-добре е да не използвате това за вашия домашен любимец.

Висококачествените ЕМ могат да повлияят много добре на домащния ви любимец. Много етерични масла имат предимства както от физическа, така и от емоционална гледна точка. ЕМ могат да бъдат абсорбирани в клетките чрез клетъчната мембрана понеже са разтворими липиди. Това е една от причините, поради които те са толкова ефективни. Тъй като се дестилират от растения, а всяко растение е уникално, ЕМ не показват същата резистентност към бактерии, както някои синтетично създадени лекове. Това е нещо много вълнуващо за един учен – да знае, че вече притежаваме още един инструмент за борба с труднолечими заболявания само чрез подобряване на имунната система на животното по естествен начин! Има много голямо количество проучвания, които сочат, че много от съставките на ЕМ имат противовирусни, антибакетриални, антитуморни и антиоксидантни свойства.

2. Безопасно ли е да използваме етерични масла върху домашни любимци?

ЕМ са безопасни за употреба върху домашни любимци и могат да им повлияят ползотворно по много различни начини. При голямо количество тревопасни животни, като например коне, добитък, лами и алпака (животнотоVicugna pacos), а дори и овце и кози, локално приложени етерични масла върху проблемната област, дори и без разтваряне или по протежението на гръбнака, както се нанасят и при хората, са както безопасни, така и ефективни. При по-малките животни, като например кучета и котки, трябва да сте по-внимателни.

Птици – птиците са много чувствителни към ЕМ и по принцип аз препоръчвам единствено воден разтвор. Избягването на горещи масла може да звучи твърде предпазливо, но, както казвам на всички собственици на домашни любимци, така го казвам и на тези на птици и малки животни – смятам, че е много интересно това, че толкова много хора поставят комерсиален, пълен с химикали ароматизатор за въздух във всяка стая в дома си без да се замислят, обаче се притесняват, че етеричните масла ще им влияят отирицателно! Много ми харесва това, че хората се отнасят с внимание към домашните си любимци (както и трябва да бъде). По принцип всяко отделно животно си има предпочитания, чувствителности и неща, които не харесва, така, както различните хора имат, така че казвам на хората просто да наблюдават поведението на домашния си любимец – ако се държи нормално, значи всичко е наред – ако обаче се държи необичайно, значи вероятно използвате масло, към което любимецът ви е алергичен. Те са доста добри в обясненията си към вас!

Котки – на котките им липсва един чернодробен ензим, който е важен за обмяната на най-различни вещества. Това ги прави уязвими към ВСЯКАКЪВ вид токсичност, включително от растения, нестероидни противовъзпалителни средства (като аспирин, ибупрофен и тиленол), шоколад и кофеин (метилксантини), олово, цинк, както и много видове пестициди. *Маслата, които трябва да отбягвате, ако е възможно, са тези, богати на феноли и кетони при директна употреба (локална или вътрешна) от котката ви (такива са маслата от босилек, бреза, канела, карамфил, резене, чаено дърво, индийско орехче, риган, лютива мента, мащерка, розмарин, мента и уинтергрийн). Котките са чувствителни също и към масла, съдържащи d-лимонен (като тези от бергамот, копър, грейпфрут, лимон, лайм, портокал и мандарина).

Кучета – по принцип има кучета с всякакви размери и колкото по-малко е кучето, толкова повече трябва да се разтварят ЕМ. Маслата, които съветвам да се избягват при кучета са тези от чаено дърво, бреза, камфор и уинтергрийн, просто защото има по-безопасни и по-малко противоречиви масла, които са точно толкова ефективни.

Любимци „джобен размер“ – зайците и много други любимци „джобен размер“, като например морски свинчета, летящи катерици, чинчили, хамстери и тем подобни, са със задночревна ферментация, така че трябва да внимавате много, когато използвате етрични масла със силни антибактериални свойства, като например от канела, касия и риган, тъй като тези животни имат деликатна храносмилателна флора, която не бива да се нарушава непреднамерено чрез употребата на ЕМ.

За животни с конвулсивни разстройства съществуват няколко масла, за които се смята, че намаляват прага на конвулсии, така че трябва да бъдат избягвани. Такива масла са тези от босилек, черен пипер, камфор, евкалипт, резене, исоп, градински чай, розмарин, уинтергрин.

Също така, ако животното има някакви проблеми с кървене или със съсирването на кръвта или е лекувано с антикоагуланти, не бива да се му се прилагат локално масла от бреза, касия, канела, карамфил, резене, риган и уинтергийн.

Трябва да се внимава и при употребата на ЕМ върху бременни или кърмещи животни, а горещите масла трябва или да се избягват напълно, или много да се разтварят. Други масла, които трябва да се отбягват, са тези от босилек, касия, канела, пелин, розмарин, мащерка, уинтергрийн и бял бор.

3. В какви случаи най-често могат да се използват етеричните масла?

При поведенчески проблеми, като например страх от раздяла със стопанина, страх от гръмотевични бури, страх основан на страх от агресия – по принцип препоръчвам или чисто масло от лавандула, или смес от лавандула и ветивер и се радвам на голям успех.

При алергии: Това е сложно, но при кучета и големи животни препоръчвам вътрешна употреба на масла от тамян, лимон, лавандула и лютива мента 2-3 пъти дневно, както и добавката Omega 3. В такива случаи винаги препоръчвам консултация с ветеринар, за да се определи източникът на алергията, защото когато се открие коренната причина, ще се предотврати сърбежът. Понякога отнема време да се разреши проблемът, но според мен определено си струва.

При ушни инфекции: почистването на учите редовно с уред за почистване на уши е много важно – дори можете сами да си направите такъв! При почистване добавете около основата на ухото разтворено масло от лавандула, тамян, здравец и босилек.

При неоплазия: при неусложнени случаи на неоплазия може да се извлече полза от употребата на етерични масла от тамян и сандалово дърво. В такива случаи винаги препоръчвам консултации с ветеринарен онколог.

При конвулсии: да се приема масло от тамян орално два пъти дневно, както и добавка Omega 3.

При периоди на промяна: ако сте довели ново кученце у дома, при смяна на дома или при увеличаване на броя домашни любимци, комбинацията от лавандула и смирна наистина помагат за приспособяването.

Етеричните масла могат да се използват и в много други случаи, като например за поддържане на черния дроб, бъбреците, имунната система и цялостното здраве.

4. Как се употребяват етеричните масла при животните?

 Най-популярните употреби са: локална, ароматна и вътрешна. Трябва да внимавате при употребата на ново масло. Както постепенно регулирате промените в храната на животинчето, също така постепенно трябва да въведете употребата на ЕМ. Започнете с малко количество разтворено ЕМ и наблюдавайте поведението на любимеца си. Ако реакцията към маслото е неутрална, но не получавате желания лечебен ефект, винаги можете да добавите още ЕМ или да увеличите честотата на употреба, но не започвайте с големи дози още от първия път.

Тъй като всички животни са различни и имат организъм, специфичен за тях, поносимостта им към ЕМ е различна. Моето малко кученце например много обича ЕМ, независимо какви са, докато по-големият ми шотландски териер е много по-чувствителен и предпочита да бъдат разтворени. Така че просто наблюдавайте поведението на животното си – ако се държи нормално, значи всичко е наред, ако обаче се държи необичайно, като например ако се опитва да махне маслото от областта, на която сте му го нанесли, ако примижава, търка носа си или се опитва да излезе от стаята, в която разтваряте маслото, значи може да е чувствително към това конкретно масло.

Нека започнем с ароматната употреба:

Чрез дифузери за пулверизация или дифузери, които изсмукват маслото директно от бутилката и го разпръскват във въздуха, разпръсквайте маслото само в отворено помещение, където животното да може да напусне стаята, ако използвате такъв вид дифузери в дома си.

Разтваряне във вода: това се препоръчва като най-добрият начин за въвеждане на употребата на ЕМ във вашия дом или клиника. Започнете с 1-5 капки масло в дифузера. Можете да използвате водния разтвор по различни начини – в отворени и затворени помещения, близо до домашния ви любимец и в по-малки пространства като например клетки или ограждения, дори и в палатки за кратки периоди от време.

При всякакъв вид разпръскване на масла наблюдавайте поведението на любимеца си и реагирайте подобаващо. Ще разберете, ако маслото му харесва или не може да го понася, или ако е в прекалено голямо количество.

Локална употреба:

Отново започнете първо с разтворени масла и после добавете повече, ако е необходимо.

Нанесете по дължината на гръбнака – това е най-използваният от мен метод, тъй като към него има най-голяма търпимост.

Нансяне по ушите – прилагането на разтвореното масло по връхчетата на ушите на животното. Някои животни търпят това, но много не успяват. Избягвайте да използвате този метод при дългоухи кучета, тъй като те могат да си вкарат случайно масло в очите при тръскане на главата.

Нанасяне по лапите – това също невинаги се толерира при малките животни. Уверете се, че нанасяте маслото по кожата между възглавничките на лапите. Тази област е особено чувствителна, така че изполвайте разтворени масла.

Напръскване с вода – това е особено подходящо за птици: добавете капка масло към няколко унции вода, разклатете и пръснете върху животното. Това помага и при големи животни , ако се опитвате да покриете голям участък от кожата или ако те не толерират стандартните процедури.

При големи животни – нанесете на мястото, където копитото докосва кожата или копитния венец. Особено полезно е за лечение на проблеми с копитата или куцане при конете.

Домашна изработка – добавяне на локални продукти, като например шампоан или кокосово масло

Непряка употреба – нанесете върху легълцето на животното или в зона, където то ходи редовно.

Вътрешна употреба:

В питейната вода: 1 капка на 2 чаши питейна вода за кучета, 1 капка на литър за птици и по-малки животни. НЕ се препоръчва за котки.

В храната: по принцип се препоръчват консерви

Помнете – при животни, които се чистят редовно, като котки, птици, кучета, зайци и чинчили, локалната употреба означава и вътрешна употреба. Така че, ако това се случи и маслото е било употребено локално, разтворете го, като нанесете растително масло, като например масло с парченца кокос, директно върху засегнатата област. Внимавайте и не използвайте вода, тъй като тя ще потопи маслото още по-надълбоко.

Д-р Ерик Зиелински, експерт по етерични масла

Превод за Боталайф България: Снежина Енчева

Редактор: Доц. д-р Павлина Симеонова




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: botalifebulgaria
Категория: Други
Прочетен: 18068
Постинги: 32
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930