Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2017 12:16 - Масло от босилек (Ocimum basilicum) - Царската билка
Автор: botalifebulgaria Категория: Други   
Прочетен: 222 Коментари: 0 Гласове:
0



 Здравните ползи на маслото от босилек са достойни са дълъг и сериозен списък. Започват с неговата способност да облекчава пристъпи на повръщане, световъртеж, морска болест, запек, проблеми на дихателната система и диабет. Маслото от босилек е добър източник на витамин A, на магнезий, калий, желязо и калций.

Листата и семената са важните медицински компоненти на тази билка, която се използва в кухните по целия свят. Босиле- ковото есенциално масло е популярно в Европа, Централна Азия, Индия и Югоизточна Азия. Използва се в кулинарията на Средиземноморието, билката е любима съставка на много италиански рецепти. Но босилекът е използван от древността и за лечение при диария, кашлица, запек, лошо храносмилане и някои кожни заболявания.

Терапевтичните съединения в него - евгенол, линолол, метилклави- кол, определят и основните му здравни ползи.

Антибактериално и противогъбично действие: Маслото има мно- го добра антимикробна активност срещу широк спектър от хранителни бактерии, дрожди и плесени. Научни изследвания доказват, че то има потискащ ефект срещу бактериалните щамове листерия и салмонела.

Добро храносмилане: Маслото е отличен храносмилателен тоник. Използва се срещу запек и спазми. Веднага облекчава газовете в стомаха и червата, действа срещу колики и стомашни болки.

Респираторни заболявания: Босилековото масло е ефективно за облекчаването на симптомите на простуда, грип, треска. Поради антиспазматичните си свойства често се прилага срещу давеща кашлица.

Дихателни проблеми: Наред с ефекта си за облекчаване на кашлицата, маслото се прилага при третиране на астма, бронхит, инфекции на синусите.

Инфекции: Поради антибактериалните си свойства босилековото масло е подходящо при различни инфекции след порязвания, рани, кожни проблеми, при инфекции на пикочния мехур. Добро е и срещи вируси и грип.

Стресови ситуации: Това масло има освежаващ ефект при мирисане и консумиране, така че се прилага при нервно напрежение, умора, меланхолия, мигрена, депресия. Поради успокояващото си действие то е важен елемент от ароматотерапията.

Кръвообращение: Подобрява циркулацията на кръвта, повишава и оптимизира метаболитните функции на тялото.

Облекчаване на болка: Босилековото масло е аналгетик и облекчава болките. Често се използва при артрит, рани, травми, изгаряния, отоци, за следоперативно възстановяване, при главоболие.

За превенция от ушни инфекции: Втрийте равни части масло от босилек и тамян, разредени с кокосово масло зад ушите, за да спадне отокът от ушната инфекция и да подобрите слуха си.

Уринарен тракт: Поради антибактериалното, антимикробното и детоксикиращото му действие, маслото подпомага лечението на инфекции на пикочните пътища и има диуретичен ефект.

Зрение: Успокоява очите и отстранява кръвоизливите в тях. Повръщане и световъртеж: Маслото може да се използва срещу повръщане, световъртеж и други подобни оплаквания.

Козметични приложения: Босилековото масло се разтрива и масажира в кожата. То подобрява вида на кожата и косата, използва се за третиране на акне и други кожни инфекции.

Ухапване на насекоми: В Азия маслото е използвано като противоотрова срещу ухапване от змии и различни насекоми.

ВНИМАНИЕ! Босилекът и босилековото масло трябва да се отбягват при бременност и кърмене. Да не се използват от хора с епилепсия!

Употреба: Вътрешно: 3-5 капки на ден се накапват върху 1 ч.л. мед или кокосово масло и се разтварят в чаша с топла вода. Външно: инхалации, масажи, компреси, вани, в аромалампа.

Посочените действия, начини на приложение и дозировки, цитирани в поредицата, както и в листовките към продуктите на Botalife, се отнасят единствено за продуктите с тази марка, за които Botalife гарантира концентрацията, чистотата, качеството и произхода на маслата.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: botalifebulgaria
Категория: Други
Прочетен: 18052
Постинги: 32
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930