Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2017 12:15 - Масло от листа на канела - по-млади, по-здрави
Автор: botalifebulgaria Категория: Други   
Прочетен: 306 Коментари: 0 Гласове:
0



 Има цели 100 разновидности канелени дървета. Но два са видовете, използвани най-много за хранителни и медицински цели - цейлонска канела (Cinnamomum zeylancium) от Индия, Шри Ланка, Мадагаскар, Карибите и Бразилия и китайска (Cassia cinnamon или Cinnamomum aromaticum) от Китай, Индонезия и Виетнам. Канелата е една от най-древните подправки, ценена е още в древен Египет - била по-скъпа от златото. Използвали я не само като лекарство и освежаващо питие, но и като агент за балсамиране. Споменава се дори в Библията.

Често се използва кората на дървото, но и листата имат много полезни свойства. Богати на фитонутриенти, от тях се извличат есенциални масла след парна дестилация. Маслото от канелени листа има специфичен аромат и жълт оттенък, който се различава от червено-кафявото масло от кората на канеленото дърво. Съдържа 80% феноли, главно евгенол, които му придават подмладяващите и здравословни качества. Ето част от ползите, които носи:

При диабет: Цинамалдехидът в маслото редуцира риска от диабет тип 2 чрез повишение на инсулиновата чувствителност. Елиминира стреса: Облекчава чувството на изтощение. Подобрява производството на невротрансмитери като серотонин и допамин и така освобождава от тревожност, напрежение, нервност и депресия.

Мускулни спазми, ревматизъм и артрит: Маслото има антиспа- зматичен и загряващ ефект. Може да се добавя във вода за вана за облекчаване на артрит и ревматизъм.

За облекчение на зъбни болки: Достатъчно е да се натрие венецът около болния зъб. Редуцира менструални болки: Като стимулира жлезите с вътреш- на секреция.

Срещу респираторни и вирусни инфекции: Пречи на разпростра- нението на инфекцията (кашлици, простуди, грип). Унищожава бактерии в жлъчния мехур и такива, причиняващи стафилококови инфекции.

Пречиства кръвта и подобрява кръвообращението: Нашите клетки получават достатъчно кислород, което активира метаболи- зма. Може сполучливо да се комбинира със зелен чай.

Гастрит: Евгенолът в маслото се бори с вредните бактерии, пре- дизвикващи инфекции в стомашно-чревния тракт и помага на хра- носмилането. Облекчава гастритни проблеми, диария, тежест в стомаха, повръщане.

Афродизиак: Маслото от канелени листа е и афродизиак чрез аро- матерпия. Вдишва се в комбинация с други есенциални масла и може да повиши сексуалната функция както при мъже, така и при жени. Бронхит и болки в гърдите могат да се третират с помощта на изпарители и свещи, съдържащи канелено масло.

За устна хигиена: Прибавете 1–2 капки във вода и направете гаргара. Дезинфектант: Нетоксичен естествен дезинфектант, може да се ползва за тоалетни, бани, кухненски мебели, микровълнови печки и т.н.

Репелент за насекоми: Ароматът му прогонва мравки, комари, хле- барки и мухи. Разпръскайте спрей в дома си.

За здрава коса: Прибавете капка от маслото към шампоана. При децата е полезно срещу въшки. За лосиони и кремове. Смесено с други масла (розмарин, хвойна, джинджифил, лавандула, детелина и т.н.), има успокояващ ефект и елиминира депресивното настроение.

В храненето: Канелените листа имат приятен аромат и се използ- ват в сладкарството. Помагат и за преборване със затлъстяването.

Внимание! Маслото трябва да се използва предпазливо, тъй като съдържащи- те се в него евгенол и цинамалдехид могат да възпалят мукозните мембрани. Във високи дози може да раздразни устата и езика, да предизвиква световъртеж, повръщане, диария. Да се избягва по време на бременност. Всяка детоксикация по време на бременност и в периода на кърмене не се препоръчва, защото изхвърлените токсини могат да преминат в бебето.

УПОТРЕБА: Вътрешно: 2-3 капки върху 1 ч.л с мед, разтворени в чаша с топла вода. Външно: добре е да се ползва с масло-носител като кокосово, бадемово или маслинено. Първо проверете дали не сте алергични, като капнете малко разредено масло върху кожата на ръката. 2 Списание ОСЕМ / Април 2017 Посочените действия, начини на приложение и дозировки, цитирани в поредицата, както и в листовките към продуктите на Botalife, се отнасят единствено за про- дуктите с тази марка, за които Botalife гарантира концентрацията, чистотата, качеството и произхода на маслата.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: botalifebulgaria
Категория: Други
Прочетен: 18021
Постинги: 32
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930