Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2017 12:13 - Най-подходящите етерични масла за спортисти
Автор: botalifebulgaria Категория: Други   
Прочетен: 256 Коментари: 0 Гласове:
0



 В тази статия ще научите защо всеки спортист трябва да употребява етерични масла за:

1. Поддържане на имунната система
2. Подобряване на резултатите
3. Успокояване на болки в мускулите
4. Антимикробно лечение

Допълнителен съвет: нетоксично решение при неприятна миризма на екипировката

Спортистите винаги предприемат екстремни мерки за оптимизиране на хранителния си режим, като използват всеки наличен ресурс, за да тренират телата си по невероятни начини. Мисълта за нещо, което да бъде следващият хит за подобряване на спортните резултати и за по-бързо възстановяване, е толкова примамлива за тях, че води до безкраен низ от безскрупулни решения, доказателство за които са лекарствените продукти за „подобряване на спортните постижения“. Всеки спортист, който иска да поддържа тялото си по естествен начин, заслужава похвала!
Етеричните масла са силни и полезни инструменти за спортистите. Независимо от опита или нивото на спортните умения, има етерични масла за всички. Тук ще откриете няколко причини, поради които всеки спортист трябва да използва етеричните масла.

1. За поддържане на имунната система

Без стабилна имунна система един спортист никога не би могъл да се справи с тежките тренировки и изисквания при натоварените графици. По принцип човек очаква, че когато един спортист се храни правилно и тренира редовно, имунната му система е силна, нали? Невинаги е така.

Наскоро публикувано проучване прави добро обобщение на този въпрос: Продължителните серии от тренировки и тежките режими се свързват с отслабване на функциите на имунната система, което може да увеличи риска от прихващане на инфекции като обикновена настинка или грип. (1)

С други думи, въпреки че ние знаем и очакваме, че рутинните упражнения ще ни поддържат здрави и ще укрепнат имунната ни система, истината е, че тренировките могат да натоварят имунната система и спортистът може да стане уязвим към много от често циркулиращите болести. А никой не иска да пропусне тренировка или важно събитие заради настинка.

Много етерични масла помагат за незабавното отблъскване на вируси и бактерии, а някои от тях могат даже да помогнат за модулиране на имунната система. Нека спортистите използват следните три етерични масла за подобряване на функциите на имунната система:

• Карамфил: През 2010 г. учените установиха, че етеричното масло от карамфил (но не и другите масла, които са били тествани) увеличава броя на белите кръвни телца и дава други сигнали за имунитет при мишките, които са били тествани. (2) Това е добър индикатор за ползите от маслото от карамфил за поддъжране на имунната система.

• Тамян: Друг лабораторен тест, проведен през 2014 г., извършва оценка на състава на маслото от тамян и неговите ефекти върху имунната система. Маслото демонстрира силен подобряващ ефект за имунната система върху белите кръвни клетки – резултат, който се припокрива с това, което вече знаем за тамяна. (3)

• Евкалипт: Друг имунен стимулант, евкалиптът, може да промени реакциите на имунната система само чрез вдишване. Научна статия гласи, че това е „изненадващо“, понеже евкалиптът е известен и с антимикробното си действие, като двете по принцип не вървят в комбинация. (4) Евкалиптът притежава много голяма сила по отношение на подобряване на имунната система и отблъскване на болестите.

2. За подобряване на резултатите

Ако допуснем, че спортистите имат достатъчно поддържана имунна система, за да продължат да тренират, следващата им задача е да се усъвършенстват за постигане на по-добро време, по-голяма издръжливост, по-добри резултати.
Лекарствените продукти за подобряване на спортните постижения са най-противоречивите, но и най-търсените. Синтетичните препарати могат да бъдат много опасни, тъй като влияят негативно на тялото, а това пречи на спортните ви постижения!

Вместо да се опитва по изкуствен начин да подобри постиженията си, спортистът, който е отворен към идеята за естествени стимуланти знае, че за да се постигнат резултати, трябва да се полагат големи грижи за тялото. Едно от най-добрите етерични масла, което помага на спортистите да подобрят резултатите си, е маслото от лютива мента.
Лютивата мента е многократно тествана за способността й да подобрява спортните постижения. Контролните експерименти със спортисти показват незабавно подобрение в показателите, при скокове, издръжливост и дишане. (5)

Според проучване от 2014 г, проведено в Иран, лютивата мента влияе на кръвното налягане, дишането и други физиологични фактори.

„Подобрението на спирометричните изследвания (FVC1, PEF, и PIF) може да се дължи на ефектите, които лютивата мента оказва върху тоничността на гладкия бронхиален мускул, независимо дали засяга белодробния сърфактант.“ (5)

Установено е, че толерансът към болка и работната ефективност нарастват при локално приложение или вдишване. (6)
Добавете маслото от лютива мента към тренировъчния си режим (независимо дали ще го приемате вътрешно, локално или чрез вдишване) за подобряване на спортните ви резултати по естествен и забележителен начин.

3. За успокояване на болки в мускулите

След всичките тренировки не са ви непознати болките и схванатите мускули. Масло за масаж с ароматерапия или една вана могат да ви отпуснат и успокоят след дълъг ден на тренировки, независимо от вида на използваното масло! Ароматите ще ви отпуснат и освежат, докато масажът или топлината ще помогнат за намаляване на възпаленията и болките.
Ако търсите конкретни етерични масла за справяне с болки, препоръчвам ви тези от лавандула и лютива мента, които се комбинират доста успешно!

Лавандула
Основното етерично масло от лавандула е проучвано през 2014 г. за ефектите, които оказва върху болки във врата. Маслото се добавя към крем, който участниците ежедневно намазват върху проблемната област. Степента на облекчаване на болките се изчислява с помощта на показател за въздействие и кремът с етерично масло се оказа по-ефективен от некомбинирания с масло крем. (7)

Лютива мента
Както вече споменахме, лютивата мента помага за намаляване на болката при спортуване. Известна е с аналгетичните си свойства, както и с това, че предпазва от мускулни спазми. (8) Добавете масло от лютива мента към масажно масло или просто го разтворете в растително масло и натъркайте схванатите мускули.
Разхлаждащият ефект на лютивата мента, както и освежаващият й аромат, правят това масло идеално за освежаване след ден на тежки тренировки.

Традиционни масла
Много масла, като например това от бор, по традиция се използват за облекчаване на болки. Аюрведичната медицина определя етеричното масло от бор като „горският лечител“, използван за борба срещу всякакъв вид болки в ставите и мускулите. (9)

Маслото от уинтъргрийн, което е екстракт от листата на вечнозеленото растение Gaultheria procumbens, също облекчава болките в дълбочина, но може също така и да е токсично. Уверете се, преди да използвате маслата, че сте се запознали с ефектите и потенциалните рискове и противопоказания на всяко масло, което сте избрали.

4. За антимикробно лечение

Схванатите мускули са едно на ръка, но понякога леките болежки и болки биват заместени от порязвания и одрасквания. Независимо дали е грубо одраскване на спортния терен или падане на пистата – спортните дейности измъчват тялото ви и понякога го прекарват не само през ада, но и през асфалта! Вместо да взимате антибиотични мазила, направете си сами обикновен спрей против контузии от тинктура от стипчивата билка хамамелис и антимикробни етерични масла за спортисти. Някои от маслата, които можете да добавите, са:

• Масло от лавандула, оригиналното лечебно етерично масло
• Масло от смирна, поради способността му да лекува рани
• Масло от здравец, за отблъскване на инфекциите (10)
• Масло от чаено дърво, за защита и сила срещу микроби

Допълнителен съвет: нетоксично решение при неприятна миризма на екипировката.

Премахнете неприятната миризма от сортната екипировка с помощта на антимикробносто етерично масло от лимон с наситен аромат.

Пудра против неприятна миризма: Добавете 5-10 капки от етеричното масло от лимон към малко хлебна сода и поръсете върху обувките и други части от екипировката.

Спрей срещу неприятна миризма: Добаете 5-10 капки от масло от лимон, портокал и лайм (или някоя от любимите ви масла от цитрусови плодове) в бутилка за пръскане, наполовина пълна с алкохол или оцет. Допълнете с вода, разклатете и напръскайте.

Превод за Боталайф България: Снежина Енчева

Редакция: доц. Павлина Симеонова




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: botalifebulgaria
Категория: Други
Прочетен: 18028
Постинги: 32
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930