Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2017 17:24 - Най-добрите етерични масла за детоксикация
Автор: botalifebulgaria Категория: Други   
Прочетен: 509 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Детоксикацията с етерични масла е страхотен начин за прочистване на организма от всичко вредно, но трябва да се има предвид, че не е нещо, което се прави само веднъж, а че детоксикацията е начин на живот и само тогава етеричните масла ще изпълнят ролята си:

1. Ежедневна ароматерапия – Вдишването на богати на антиоксиданти етерични масла може да помогне за борбата със свободните радикали на клетъчно ниво!
2. Собственоръчно локално нанасяне – Тези продукти ще защитят микробиома на вашата кожа, ще подпомогнат клетъчната детоксикация и токсините в стандартните продукти, които сте използвали, няма да попаднат в тялото ви.
3. Безопасна (нередовна) вътрешна употреба – Все още се спори по въпроса дали поглъщането на етерични масла може да хелатира тежките метали. Безопасната вътрешна употреба би могла да помогне за кратък период от време, само ако маслото се поема разтворено или под формата на капсули.

Специална бележка за реакциите при детоксикация с етерични масла

Важно е да се отбележи, че по кожата ви НЕ БИВА да избиват петна, когато етеричните масла се използват безопасно и ефикасно. Из блоговете ще попаднете на нелепи твърдения, че възпалителни реакции под формата на избиване на петна, болки и други признаци са „нормални“. Нищо, което причинява болка, не е нормално! Моля, запомнете това!

Главните признаци на възпаление са средствата, с който тялото ви казва „Спри! Боли ме!“ или „ по-внимателно, провери нещо не е наред.“ Незабавно спрете ако имате подувания, зачервявания, сърбежи или болки при употреба на етерични масла.

Начин на живот

Детоксикацията е начин на живот, тя не се прави само един-два пъти годишно. Всяко нещо, което ядем и пием, буквално отива в кожата ни и всяка частица, която вдишваме, или ще ни помогне по естествен път да пречистим тялото си от вредни химикали, или ще допринесе за претоварване на тялото ни с токсини. Важно да се запомни, че (ако не сте склонни да промените начина си на живот) употребата на етерични масла с цел детоксикация е почти безсмислена. Да ядете McDonald’s всеки ден и да използвате етерични масла всеки ден е като да направите 1 стъпка напред и да се върнете 2 назад!

Има няколко ресурса, които могат да ви помогнат да прочистите тялото си чрез хранене и други естествени подходи. Използвайте ги, също така последвайте съветите, относно употребата на етерични масла.
Токсичните метали като арсен, кадмий, олово и живак са почти навсякъде и нямат никаква полезна функция за нас, а допринасят единствено и само за епидемии от хронични заболявания. Докато лекарствата се търсят с цел да се разрешат хронични проблеми, то лекарствените хелатиращи агенти се използват главно за остро натравяне.

Ключът към това да разберем как етеричните масла могат да прочистят тялото е „хелатирането“. Хелатирането е химически термин за свързването на йони и молекули в комплексни съединения. Голяма част от проучванията за хелатирането и етеричните масла са били правени за желязото – микронутриент, необходим на почти всички живи организми.

Вредните микроорганизми, най-вече гъбичките, са развили голям афинитет към желязото. Желязото всъщност е най-разпространеният и важен преходен метал в човешкото тяло, необходим за нормалния растеж и развитие. Свободно натрупване на желязо, обаче, може да се получи в резултат на оксидативен стрес, който причинява много неврологични заболявания (например Алцхаймер и Паркинсон). Поради тази причина терапията с хелатиране за намаляване на усложненията, свързани с желязото, се е превърнала в лечебна стратегия за лечение на болестта на Алцхаймер.

Интересен факт е, че железните хелатори могат да мобилизират желязото в човешките тъкани. Това води до отделянето им в изпражненията и урината и възможността да се употребяват като лечебни агенти срещу най-различни видове микроорганизми. Затова е важно да се контролират страничните ефекти и да се подобри качеството на живот при хора, страдащи от прекомерно количество желязо в организма.
Тук могат да помогнат етеричните масла и тези 10 вида са някои от най-обещаващите от тях!

Масла, съдържащи цитрал:

Според проучвания съединенията в етеричните масла, поради функцията си на антиоксиданти, могат да активират ензими за детоксикация и могат да предотвратят токсичността и дори рак на клетъчните линии. Съединението цитрал е идеалният пример за това, то помага за повишаване на дейността на ензим за прочистване от фаза II, известен като глутатион S-трансфераза, и учените твърдят, че е възможно да играе роля в превенцията на рак на кожата. (19) Посочените 4 етерични масла, който съдържат най-много цитрал, имат потенциал да бъдат най-детоксикиращите агенти: (20)

• Лимонена мирта – Backhousia citrata (90-98% цитрал)
• Лимонена трева – Cymbopogon citratus (75-85%)
• Лимонено чаено дърво – Leptospermum citratum от Австралия (80%)
• Мей чан – Litsea cubeba (65-74%)

Приложение: Добавете 5-6 капки от богато на цитрал масло във вашия дифузер за арома-детоксикация!

  •  Лимон

Когато хората обмислят начини за детоксикация с етерични масла, лимонът винаги изниква като вариант, поради широко популярните напитки за детоксикация с лимон, около които се вдига много шум. Понеже сокът от лимон е ефективен, изглежда логично да се допусне, че и маслото от кора на лимон помага за детоксикация. Не бива да забравяме, обаче че химичният състав на лимоновата кора (от която се прави маслото) е доста по-различен от този на сока.

Кората на лимон в Аюрведичната медицина се използва за детоксикация на черния дроб. Според индийските учени, хесперидинът (биофлавоноид, срещан в лимоновото масло) има способността дори да предотвратява ендотоксичност, породена от липополизахариди при плъхове. „Липополизахаридът (ЛПЗ) е вещество, причиняващо септичен шок, водещ до увреждане на много органи чрез прекомерна стимулация на имунните клетки на домакина, като при това се отделят цитокини. Предишни проучвания сочат, че хесперидинът има няколко полезни свойства срещу възпаления и оксидативен стрес.“ (21)

Освен това, дестилат от лимоново масло е доказано силен антиоксидант, който забавя ключови ензими, свързани с невродегенеративни заболявания. Това се потвърждава и от способността му да хелатира желязото. (22)

Приложение: Добавете 1 капка от лимоново масло в малко мед и кокосово масло за употреба при следващото пречистване.

  • Розмарин

Етеричното масло от розмарин е известен хелатор на желязо, който доказано защитава ДНК. (23) Това масло всъщност е едно от най-добре проучените и едно от най-обещаващите етерични масла за детоксикация. В едно проучване розмаринът се оказа по-предпочитан от риган, мащерка, салвия и карамфил за здраве и детоксикация. Ето какво установи проучването:

• Оксидативното разграждане на липиди е един от основните фактори, ограничаващи годността на хранителните продукти. Някои нежелани заболявания са открити като странични ефекти от употребата на често използвани синтетични антиоксиданти. Освен че се използват като ароматизатори в храната, растителните етерични масла при употреба в малки количества като добавка в храни, съдържащи мазнини, показват потенциал за превенция или забавяне на някои видове химичен разпад, който настъпва по време на съхранението. С помощта на подход, включващ няколко метода, е тествано антиоксидантното действие на етеричните масла от няколко подправки, широко използвани в държавите от Средиземноморието: риган (Origanum vulgare), мащерка (Thymus vulgaris), розмарин (Rosmarinus officinalis), градински чай (Salvia officinalis) и карамфил (Syzygium aromaticum). Определено е и общото им съдържание на фенолни съединения. Етеричното масло от карамфил има най-голям общ брой феноли и показва най-високия процент на инхибиране на радикал DPPH и най-високата FRAP стойност. Етеричното масло от мащерка има най-висок процент на инхибиране на TBARS (89.84%). Всички изследвани етерични масла показаха способност за хелатиране на желязо(II), като етеричното масло от розмарин има най-голям ефект в това отношение (76.06%). Етеричното масло от риган има най-висок индекс на антиоксидантно действие по теста на Рансимат. (24)

Приложение: Пригответе имунна смес от канела, карамфил, евкалипт, лимон, портокал и розмарин. Добавете 1 капка от така смесените масла в малко мед и кокосово масло за поредното пречистване!

  •  Карамфил

Етеричното масло от карамфил е най-силният антиоксидант на планетата и още един хелатор на желязото. (25) Националният институт по геронтология има разработен начин, по който да се определи антиоксидантното действие по измервателната система за капацитет за кислород-радикална абсорбция (ORAC). В системата на ORAC карамфилът е един от най-високо ценените антиоксиданти, като изпреварва значително соргото, втория в списъка, с около 50 000. (26) Просто няма място за сравнение, тъй като това е концентрирано етерично масло. Някои други източнициобаче твърдят следното:

image

Таблицата по-горе е от уебсайта на BioSource Naturals.

Приложение: Подгответе предварително антиоксидант, смесете за детоксикация с канела, карамфил, евкалипт, лимон, портокал и розмарин. Добавете 1 капка от сместа в малко мед или кокосово масло за следващото пречистване!

  • Корен на валериана

Етеричното масло от корен на валериана е още един хелатор на желязо. Интересен е фактът, че според проучванията метанолов екстракт от Valeriana jatamansi е с най-добро хелатиращо действие (76%), докато водните екстракти (43%) и етерично-маслените (31%) не се представят толкова добре в клиничните проучвания. (27) Това не означава, че етеричните масла са безполезни, 31% хелатиране е все пак добър процент! Просто подсказва, че другите варианти са също ефективни.

Приложение: Разтворете 3 капки валериана, 3 капки ветивер и 1 капка кедър за детоксикацията на емоциите и духа от отрицателни мисли и болка.

  • Семейството на ментата

Няколко масла от растения от семейството на ментата спомагат за детоксикация на желязо, като екстрактът от джоджен е най-силен в това отношение, най-вероятно поради антиоксидантната си способност. Наскоро проучване в тази област показва, че: „Способността за хелатиране на желязо (II) зависи от химичния състав на всеки вид ментово растение и извличането е по-ефективно при M. x gentilis L. , следвано от M. piperita L. Предполага се, че способността за хелатиране на желязо (II) е главно свързана с химично съединение, присъстващо във всяко етерично масло: M. spicata L. е богато на пулегон (55.49%); M. x gentilis L. – на линалилов ацетат (45.59%); M. crispa L. – на карвон (60.88%); M. piperita L. – на l-ментол (32.43%) и M. x piperita L. – на l-ментол (42.70%). (28)
Приложение: Разтворете по 2 капки от джинджифил, пипер и мента за освежаване и подсилване на енергията по време на следващото пречистване!

  • Nees & Mart

Масло, с което вероятно не сте запознати, е растение от вида  Rhaphiodon echinus (Nees & Mart) Schauer и общо взето е плевел от семейство Устноцветни. Среща се обикновено в обезлюдени територии и се използва във фолклорната медицина за лекуване на кашлица, преумора, болки, инфекции и възпаления. Проучванията за R. echinus  сочат, че има антибактериално и антиоксидантно действие, както и противовъзпалителни и аналгетични свойства. Също така е установено, че етеричното масло от листа на  R. echinus  е богато на сескитерпени, главно бициклогермакрен и транс-кариофилен. Наскоро бе установено, че и екстрактите от Nees & Mart на водна и етанолна основа са богати на полифеноли и че маслото е лечебно.
Потенциалът на етеричните масла от Nees & Mart да хелатират желязо (II) е изследван и in vitro. (29)

  • Етерично масло от смирна

Колкото повече неща разкриват проучванията, толкова повече се набляга на факта, че стресът във всичките му форми е главна причина за толкова много болести и проблеми. Не е изненада, че един силен антиоксидант ще има толкова много предимства. И наистина емулсията от масло на смирна има толкова силен антиоксидантен ефект, че може да предпази черния дроб, органът за „детоксикация“, който бива атакуван от токсини всеки ден. (30)
Приложение: Създайте лечебно, прочистващо мазило, като добавите 3 капки смирна, 2 капки тамян, 2 капки индийски нард и 1 капка валериана към 1 унция кокосово масло и 1 супена лъжица чисто алое. Прилага се върху бъбреците и ходилата.

Съображения за добиването на етерични масла

Интересно е да се отбележи, че хелатирането с етерични масла става все по-интересно за учените. Фенологията,  изучаването на периодични събития от цикъла на живот на растения и животни, изследва как съставните части на растенията се влияят от сезонните промени в климата, както и от фактори на хабитата, като например надморската височина.

Проучванията за маслата от мащерка сочат, че разцъфването и вегетативната фаза не влияят върху способността на етеричното масло да хелатира метали, докато географското положение на растенията влияе. Способността на етеричните масла да хелатират метали бе оценена и сравнена със синтетична EDTA, използвана при лечение на отравяния с токсични метали. (31)

През 2015 г. списание Journal of Essential Oil Research публикува проучване, обясняващо как химичният състав и способността за хелатиране на метали на етеричното масло от Ruta chalepensis L. (седефче) са повлияни от фенологичните етапи и органите на растенията. Етеричните масла се извличат от различни органи (цветове, листа и стъбла) чрез парна дестилация и се анализират.
Резултатите показват, че има съществени разлики в хелатиращото действие, повлияни от различните органи на растенията. Листата са с най-ниско хелатиращо действие, докато най-високото хелатиращо действие е при стъблата и цветовете по време на разцъфването.  (32)
Всичко това още веднъж показва колко важно е да се знае откъде идват маслата.

Съвети за детоксикация с етерични масла

Има няколко начина за детоксикация с етерични масла, като безопасността трябва да е на първо място. Това означава например, че не бива да пиете по няколко капки от етеричните масла с вода всяка сутрин, само защото сте видели нещо в Pinterest! Сериозно, виждат се такива неща постоянно и е нелепо.
Важно е да се запомни, че етеричните масла са силни и трябва внимателно да се борави с тях. Те са също и силни детоксикиращи агенти и помагат за изхвърляне на токсини, за прочистване на кожата и устната кухина.

Ето няколко ефективни начина редовно да се наслаждавате на прочистващия ефект на маслата:
• Редовни бани за детоксикация – 2-3 пъти седмично
• Жабурене с етерични масла 3-4 пъти седмично.
• Приемане на доза за подсилване на имунитета 1-2 пъти седмично.
• Разтваряне и намаляване на стреса ежедневно.
• Детоксикационен масаж с 3-5% разтвор (3% = 9 капки, 5% = 15 капки от ЕМ на супена лъжица растително масло).
• За да подобрите сутрешната си детоксикация с лимонов сок + вода, добавяйте 1 капка лимоново масло 2-3 пъти седмично.
• За специална едноседмична детоксикация добавяйте 1 капка лимонена трева + 1 капка карамфил + 1 капка розмарин в гел капсула и приемайте с вода всяка сутрин в продължение на 7 дни.
Старайте се да не правите това продължително време, понеже може да развиете резистенция.

Що се отнася до всички сериозни заболявания, свързани с пренатоварване с токсини или детоксикация от тежки метали, няма вероятност само етеричните масла да могат да ви „излекуват“. Би било най-добре да работите със специалист по детоксикация, който да ви направи предписание , според което ще помогнете на организма си да се излекува.

Специална забележка относно реакциите на детоксикация с етерични масла
В заключение, още веднъж, много е важно да запомните, че по кожата ви НЕ БИВА да избиват петна когато използвате етеричните масла. Из блоговете ще попаднете на нелепи твърдения, че избиването на петна, болки и други признаци са „нормални“. Нищо, което причинява болка, не може да е нормално! Моля, запомнете го!
Ако използвате етерични масла и имате подувания, зачервявания, сърбежи или болки незабавно спрете употребата. Това са признаци на възпаление, с който тялото ви казва „Спри! Спри да ми причиняваш болка!“ или „Провери по-обстойно, нещо не е наред.“

Безопасност и противопоказания

Що се отнася до взаимодействия с лекарства или противопоказания, има дори учебници, посветени на изучаването на безопасност при употребата на етерични масла и би трябвало да се обърнете към химиците, фармацевтите и експертите, които разбират повече по тази сложна тема.

Важно да се отбележи, че почти няма проучвания, обръщащи внимание на това как етеричните масла взаимодействат с лекарства при клинични изпитвания с хора. Това означава, че безопасността при употребата на етерични масла е все още до голяма степен неизследвана територия в науката и никой не знае (със сигурност) как етеричните масла биха взаимодействали с лекарства в организма.

Нека ви води здравият разум. Опитвайте да спазвате правилните разтвори и знайте, че общите съображения за безопасност все още важат. Отново, веднага спрете употребата, ако възникнат остри реакции се консултирайте веднага с вашия лекар.

Превод за Боталайф България: Снежина Енчева

Редакция: доц. Павлина Симеонова




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: botalifebulgaria
Категория: Други
Прочетен: 18060
Постинги: 32
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930